Порівняння
Головна / Блог / Транспортний податок на авто в Україні

Транспортний податок на авто в Україні

Важливою частиною покупки авто зі США є сплата всіх необхідних податків на автомобілі в Україні. До них відносяться транспортний податок та податок за першу реєстрацію. Дізнайтеся, скільки це все коштує.

2 248
8 хв на читання
4/5 (6 голосів)

У цьому світі неминучі лише смерть та податки. У разі купівлі машини з Америки ці слова набувають особливого сенсу, оскільки уникнути оподаткування вам не вдасться. Давайте детально розглянемо податок на авто США, який вам потрібно заплатити. У цій статті ознайомимося з особливостями того, як дотримуватись усіх приписів закону, але не опинитися в мінусі. Ви готові? Тоді відкривайте свої нотатки та записуйте.

Податки в Україні на авто, про які ви повинні знати

При ввезенні транспортного засобу з-за кордону передбачено низку обов’язкових платежів. Стягується ПДВ, тому що машина, яка привезена з Америки, входить до категорії імпортованих товарів. Його розмір становить 20% оцінювальної вартості. Увага! Тут слід правильно розрахувати податок на авто. Відсотки беруться не від суми, сплаченої на аукціоні, а від нарахованої митниками, які додають:

  • договірну (контрактну) ціну;
  • ввізне мито;
  • акцизний збір.

За класикою жанру, оцінна вартість часто перевищує зазначену в декларації, оскільки розраховується працівниками митниці на основі інформаційної бази. Ця статистична ціна вписується у полі 46 у формі МД-2. Відповідно, чим вона вища, тим більший розмір мита, ПДВ та акцизу. Виділіть час та докладніше прочитайте про розмитнення авто, щоб уникнути сюрпризів на кордоні. Тепер з митниці в’їжджаємо на територію України, щоб дізнатися, які збори чекають на автомобілістів наступного року.

Податок при реєстрації авто, у тому числі збір до ПФ

Придбаний на аукціоні транспортний засіб необхідно обов’язково поставити на облік. За його першої реєстрації передбачено державне страхування у вигляді збору до Пенсійного фонду. Сума податку на авто розраховується з урахуванням двох чинників: вартість купленої машини, а також встановлений державою для працездатних громадян прожитковий мінімум. Згадаємо, що відповідно до Закону про Держбюджет України на 2023 р. його збільшили на 84 грн., і на 01.01.23 він становив 2 684 грн. Таким чином, стягуються наступні відсоткові ставки:

  • 3%, якщо ціна транспортного засобу не перевищує 165 прожиткових мінімумів (442 860 грн.);
  • 4% — 165-290 ПМ (442 860 — 778 360 грн.);
  • 5% — від 290 (778 360 грн.) та більше ПМ.

Давайте трохи зупинимося на ціні транспортного засобу, від якого відраховуються відсотки до Пенсійного фонду. За основу знову ж таки береться оцінна вартість автомобіля з Америки, зазначена співробітниками прикордонної служби у митній декларації у графі 45 «Корекція» або в договорі купівлі-продажу. Зауважте, що за такої умови не враховується ПДВ, держмито на ввезення та акцизний збір, які сплачуються під час розмитнення авто зі США.

Зверніть увагу, що в ціну податку на авто додатково входять всі витрати, пов’язані з оформленням та з послугами державних органів влади. За держреєстрацію у сервісному центрі МВС доведеться заплатити від 800 грн. Вона включає плату за:

  • саму послугу та бланки;
  • отримання свідоцтва;
  • державний номерний знак.

Пройти цю процедуру потрібно протягом 10 днів після митного оформлення. Щоб уникнути неприємностей, дізнайтесь більше про закон України щодо ввезення автомобілів зі Сполучених Штатів.

Транспортний податок 2023 року або скільки платять за розкіш

Наша справедлива держава ніколи не обходить стороною сильних світу цього. Тому у Податковому кодексі України є місце і для поціновувачів автомобілів преміум-класу. Відповідно до підпункту 267.2.1 пункту 267.2 статті 267 Податкового кодексу України такі автолюбителі будуть сплачувати транспортний податок. Це щорічний збір із власників розкішних авто, середньоринкова ціна яких понад 375 мінімальних зарплат зі ставкою в 25 000 грн. Постанова поширюється лише на машини класу люкс, рік випуску яких не перевищує або дорівнює 5 рокам. Переводимо все це у грошовий еквівалент і отримуємо вартість авто зі США в 2,5 млн гривень. На сайті Міністерства розвитку економіки України розміщено перелік оподатковуваних марок та моделей. Серед них ви зустрінете:

  • Porsche;
  • TESLA;
  • Toyota;
  • Land Rover;
  • Lexus;
  • Bentley;
  • JAGUAR;
  • BMW (X3, X5, X6, X7, 840i);
  • Mercedes;
  • Mercedes-Benz.
Фотографія преміальних авто
Преміальні автомобілі підлягають оподаткуванню

Тепер найцікавіше, як розраховується транспортний податок для преміальних авто з Америки. По-перше, враховується рік випуску. Цікаво, що для деяких марок та моделей допускається вік до 5 років, а для інших лише 1-2 роки (наприклад, для деяких моделей Ауді, БМВ, Ягуар, Ленд Ровер, Лексус, Мерседес, Порш та Мазераті). По-друге, враховується обсяг циліндрів двигуна, тип палива (бензин, дизель, електро чи гібрид), а також марка та модель авто. Знаючи це, можете спокійно дослідити тему, як замовити авто з Америки та пригнати до України.

Далі на вас чекає найцікавіше: ціна транспортного податку, умови оплати та, звичайно ж, штрафи. Ознайомитись із усіма нюансами цього питання спробуйте у статті 267 Податкового кодексу України. З неї ви дізнаєтеся, що за кожне авто високого класу вам доведеться щороку платити ставку:

  • у розмірі 25 тис. гривень;
  • протягом 60 днів з моменту отримання поштою повідомлення, яке є рішенням податкового характеру, для фізосіб; до 30 числа кожного кварталу для юридичних осіб;
  • за місцем реєстрації об’єкта, який підлягає оподаткуванню, тобто машини.

За прострочення накладається штраф у розмірі 10% від зазначеної суми. Тепер, коли ви розумієте, як сплатити транспортний податок, ми ще хочемо розповісти про ваші права. За законом (стаття 267 ПКУ, пункт 6.10) ви маєте право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу (за адресою реєстрації), щоб провести звірку даних. Співробітники відділу зобов’язані надати вам інформацію про вашу машину зі Штатів, розмір ставки та нарахування. У разі виявлення розбіжностей, документально підтверджених, можна попросити про повторний розрахунок.

⚠️ Базовий (звітний) період для сплати, так званого податку на розкіш, дорівнює календарному року.

Податок на гібридні автомобілі та електрокари

Більшість впливових держав світу заохочують своїх громадян активно переходити на екологічні види транспорту, і Україна не є винятком. Для вас буде гарною новиною дізнатися про анулювання сплати для електромобілів, оснащених одним або декількома електричними двигунами:

  • ПДВ;
  • ввізного мита;
  • збору до ПФ.

Проте мінімальний акциз все ж таки вирішили залишити. За кожну 1 кВт-годину ємності акумулятора вам доведеться заплатити 1 євро. А ось гібридні транспортні засоби перетинають український кордон як звичайні бензинові/дизельні машини зі сплатою акцизу, мита та ПДВ. Додатково береться збір до Пенсійного фонду. До таких ТЗ відносяться авто з двигуном внутрішнього згоряння, який не з’єднаний з трансмісією та не бере участі у пересуванні. Він призначений лише для обертання електрогенератора, тобто заряджання батареї. Прикладом такого гібрида слугує модель BMW i3 REX. Автомобілі з ДВЗ та електродвигуном, що приводять у дію колеса, розмитнюються, як і решта бензинових/дизельних моделей. Як приклад, Toyota Prius належить до цієї групи митного тарифу.

💡 Вам буде цікаво дізнатися, що податок на машину в США платиться при кожній перереєстрації автомобіля, яка проводиться щорічно. Сума у розмірі 50 $ виплачується в онлайн-режимі. Після цього власник отримує наклейку поштою, яку приклеює на лобове скло.

Чесно кажучи, наведені вище дані потрібно завжди перевіряти, бо до Митного та Податкового кодексів постійно вносяться зміни. Більш того, на сесіях Верховна Рада України часто пропонує  нові законопроєкти та поправки, які можуть змінити розмитнення машин зі Штатів. Тому слідкуйте за свіжими новинами Парламенту та попутно заглиблюйтесь в автомобільну тематику. Якщо ви досі не знаєте, як доставити авто за найнижчими тарифами, тоді настав час підписатися на наш блог.

Поділитися:

Інші статті з цієї рубрики

Процес сертифікації

Сертифікація авто зі США. Вимоги та вартість

#закон про авто #сертифікація

Без пакета документів та належної підготовки ваше авто зі США не пройде сертифікацію. З цієї причини дізнайтеся, які вимоги отримання сертифіката відповідності, а також список необхідних для цього документів. Як бонус, ми розкажемо, скільки коштує сертифікація в Україні та де її зробити.

3 584
Покупець передає гроші продавцеві, а продавець віддає покупцеві ключі від автомобіля

Як замовити авто зі США. Процес купівлі

#процес купівлі

Дізнайтесь, як відбувається процес покупки авто з аукціонів. Тут ми розпишемо вам усі етапи цієї процедури: від вибору лота до поставлення на облік в МВС. Статистика, документація та не тільки.

3 057
Людина розглядає автомобіль під лупою

Як перевірити авто зі США перед покупкою

#VIN код #перевірка авто

Якщо ви не перевірите авто із США за VIN-кодом то вас чекають сюрпризи чи навіть серйозні проблеми під час розмитнення. Дізнайтеся, що таке ВІН-код, які дані включає та на яких сервісах його перевіряють.

2 583

Для покращення роботи нашого сайту ми використовуємо анонімні дані, надані файлами cookies. Натискаючи «Прийняти», ви погоджуєтесь з нашим використанням файлів cookie