Порівняння
Головна / Блог / Як розмитнити авто в Україні?

Як розмитнити авто в Україні?

Розмитнення авто із США в Україні включає оплату держмита, акцизу, ПДВ та збір до Пенсійного фонду. Кожен податок розраховується за складними формулами. Також для проходження митниці вам потрібен цілий пакет документів.

3 973
7 хв на читання
4.3/5 (6 голосів)

Проходження митного контролю транспортного засобу пов’язане з деякими труднощами. Законодавство України визначає, як розраховується розмитнення авто в кожному окремому випадку. Оскільки в ці закони постійно вносяться зміни, вам потрібно завжди тримати руку на пульсі. Однак в процесі розмитнення спостерігається певна послідовність.

Як розмитнити автомобіль в Україні правильно та без проблем?

На американській та українській митницях кожний ТЗ проходить ретельний огляд. У Штатах складається транспортна накладна та експортна декларація. Однак при ввезенні авто із США в Україну вам знадобиться:

  1. Оформити попередню митну декларацію.
  2. Сплатити обов’язкові платежі за тарифами на розмитнення авто в Україні.
  3. Отримати сертифікат відповідності. Документ підтверджує, що ТЗ відповідає європейським вимогам безпеки та екології.
  4. Оформити машину в органах МВС. Отримати номерний знак українського зразка, свідоцтво про реєстрацію та новий технічний паспорт.
Фотографія сертифікату відповідності
Сертифікат відповідності

💡 Існує декілька варіантів, де ви можете розмитнити авто. Наприклад, в порту чи в любому митному органі на території України.

Ви можете попросити наших спеціалістів з W8 Shipping про допомогу в розмитненні автомобіля. Коли документацією та оплатами займається наш працівник, то на нього попередньо оформлюється нотаріальне доручення. Можливо, вам буде цікаво дізнатись про можливість купівлі авто без розмитнення.

Пакет документів для розмитнення авто із США

Після прибуття контейнера з лотом в порт, його розвантажують та оглядають. Щоб доставити придбану автівку, наприклад, в Київ, вам або дилеру знадобиться оформити транспортний засіб. Для цього на митниці ви (чи брокер) зобов’язані надати оригінали:

  • цивільного паспорта та ідентифікаційний код платника податків нового власника (в деяких випадках копію);
  • договору купівлі-продажу;
  • транспортної накладної (видає перевізник вантажу);
  • експортної декларації;
  • сертифіката відповідності (довідка, яка вказує на екологічний клас машини);
  • техпаспорта на автомобіль.

Ось які документи потрібні для розмитнення авто із США. Окрім цього, вам знадобиться пройти сертифікацію транспортного засобу. За цю декларацію ви заплатите приблизно 3000–5000 грн. При цьому автомобіль, ввезений в Україну, має відповідати екологічному стандарту для легкових транспортних засобів не нижче «Євро-2», а для вантажівок та автобусів — «Євро-5». Без цього документа машину не зареєструють у країні.

Скільки коштує розмитнення авто в Україні та що воно включає?

Транспортування та сертифікація у нас уже підраховані. Далі митний калькулятор авто із США на нашому сайті розраховує такі обов’язкові платежі:

  1. Митний збір (мито). Складає 10% від договірної або заявленої в контракті вартості лота, що ввозиться.
  2. Акцизний збір. Формула розрахунку: ставка множиться на коефіцієнт обсягу двигуна та коефіцієнт віку авто.
  3. ПДВ. Ви сплачуєте 20% від оцінної вартості машини, яка включає договірну ціну, мито та акцизний податок.
  4. Відрахування до Пенсійного фонду. Обчислюється за такою формулою: оцінна вартість (без акцизного збору, держмита й ПДВ), помножена на процентну ставку.
Скріншот сторінки калькулятора розмитнення авто
Калькулятор допоможе розрахувати вартість розмитнення

Ставка державного мита в залежності від типу двигуна

Тип двигунаБензинДизель
Об’єм двигуна
до 3000 см³50 €
від 3000 см³100 €
до 3500 см³75 €
від 3500 см³150 €

Таблиця процентної ставки пенсійного збору 2023 р.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб на 01.01.22 р., к-тьВартість авто, грнПроцентна ставка, %
≤ 165≤ 442 8603
165-290442 860 – 778 3604
>290>778 3605

Калькулятор ввезення авто із США розраховує кількість повних років машини за спеціальною системою. Від чинного року програма віднімає рік випуску, а також одиницю. Якщо отриманий показник менше ніж 15 років, вона бере 1, більше ніж 15, наприклад 16, то вписує до формули 15. Коефіцієнт об’єму двигуна система обчислює діленням об’єму двигуна, взятого в см³, на 1000.

Як розмитнити авто: гібриди та електрокари?

Акцизний податок для гібридних легкових авто становить 100 євро за один транспортний засіб. Однак гібридами вважаються не всі моделі з позначкою Hybrid. Тому дізнайтеся більше про розмитнення гібридів.

Електрокари перетинають кордон за акцизним тарифом 1 € за кожний 1 кВт-год ємності акумулятора автомобіля. До вашого відома, розрахунки здійснюються за курсом НБУ на момент проведення транзакції.

⚠️ Усі ці платежі ви повинні сплатити протягом 10 днів. Інакше накладаються великі штрафи. Так, кілька днів прострочення буде коштувати вам 17 000 гривень, а цілий місяць – 170 000.

Поставити авто на облік

До того ж вам потрібно сплатити витрати на проведення державної реєстрації. Ви можете розрахувати суму за допомогою онлайн-калькулятора вартості постановки на облік авто із США або зробити це самостійно. Ця оплата включатиме три статті витрат:

  • реєстрацію автомобіля в органах МВС – 312 грн (для іномарок);
  • новий номерний знак українського зразка – від 350 грн;
  • бланк технічного паспорта – 312 грн.

Усі зазначені рахунки проводяться у сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ. У разі самостійного розмитнення авто зауважте, при купівлі автомобіля, вартість якого перевищує 2,51 млн гривень, а вік менше 5 років, додатково стягується транспортний податок. Його розмір дорівнює 25 000 грн на рік.

Можливі проблеми та їх вирішення

Часто проблеми виникають при самостійній купівлі автомобіля із США. В Україні діє закон, який зобов’язує громадян надавати довідку про доходи під час оплати сумою понад 10 000 $. Тому метикуваті автолюбителі вирішують кожен із платежів провести від різних осіб (дружини, дітей, друзів). Однак цього робити не варто, тому що під час розмитнення автомобіля з Америки не буде зрозуміло, хто його власник. Тоді працівники митниці можуть розцінити це як шахрайство.

Ще однією проблемою при проходженні митниці є відсутність хоч одного з обов’язкових документів. Поки ви їх привезете, то залізете в борги, адже за кожен день простою доведеться платити зі свого гаманця. Тому краще скористатися послугами брокера з розмитнення авто із США.

Фотографія чоловіка з великою кількістю паперів
Довірившись брокерам, ви позбавите себе стресу, пов’язаного зі збором документів

Крім цього, можна неправильно розрахувати митні збори, що також суттєво вдарить по кишені. Тому всю документацію та оплату податків наші співробітники беруть на себе. У результаті митне оформлення скоротиться для вас із декількох тижнів до 3 днів.

Висновки

Неможливо заздалегідь визначити, скільки коштуватиме машина з аукціону США. Однак онлайн-калькулятор на нашому сайті покаже, на яку суму вам варто розраховувати.

Вам не потрібно турбуватися про платежі та документи, адже наша компанія W8 Shipping протягом 18 років щоденно проводить митні оформлення. До того ж, якщо знадобиться, ми додатково готові організувати ремонт автомобіля з Америки, проходження сертифікації, а також реєстрації. Все це ми робимо під вашим пильним наглядом. Тому замовляйте авто із США у нас без ризиків та нервів!

Поділитися:

Для покращення роботи нашого сайту ми використовуємо анонімні дані, надані файлами cookies. Натискаючи «Прийняти», ви погоджуєтесь з нашим використанням файлів cookie